Colori Ensemble

Rianne Jongsma (fluit, piccolo), Wilma Jongsma (hobo, althobo), Arjan Jongsma (marimba) en Frans Douwe Slot (piano) studeerden/studeren aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. Ze wonnen individueel belangrijke prijzen, o.a. op het Prinses Christina Concours en het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Het betekende het eerste werk voor deze unieke instrumentencombinatie. Met deze compositie was het ensemble in 2013 te zien en te horen in Vrije Geluiden van de VPRO. Vanaf die tijd hebben meerdere componisten werken aan het ensemble opgedragen, waaronder Peter Visser en Sipke Hoekstra. Naast het hedendaagse repertoire speelt het ensemble arrangementen van werken van componisten als Moessorgski, Tsjaikovski en Ravel. De leden van het ensemble treden ook in kleinere samenstelling of solistisch voor het voetlicht waardoor concerten van het Colori Ensemble zeer afwisselend zijn. In samenwerking met het Frysk Muzyk Argyf kwam in 2015 de CD “Colori miti” tot stand voor het label Aliud Records. Een eerdere CD werd in eigen beheer geproduceerd in samenwerking met Studio Soundfarm en bevat klassiek solo, duo en trio repertoire. Opnames voor een tweede CD voor Aliud Records, in opdracht van het FMA, staan in het voorjaar van 2018 gepland. Het Colori Ensemble was in het najaar van 2015 te beluisteren op Radio 4 in de programma’s Muziekwijzer en Opium op 4. In 2016-2017 verzorgde het ensemble o.a. concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, Kleine Zaal en Spiegelzaal Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden en Schouwburg De Lawei Drachten.

Concertprogramma’s
Concerten van het Colori Ensemble worden gekenmerkt door een grote afwisseling in zowel het repertoire als het gebruik van de instrumenten. Als “niet-regulier” heterogeen ensemble is zij aangewezen op het maken van arrangementen of verstrekken van compositieopdrachten. Afgezien van het opereren in kwartetverband komen de musici in wisselende samenstelling voor het voetlicht. Doel van het ensemble is om voortdurend de oren van de luisteraar te resetten zodat elk onderdeel fris kan worden beluisterd. Samenhang en opbouw in het programma is evenzogoed de uitdaging en het uitgangspunt. Het repertoire voor 2017-2018 bevat werken van Russische, Franse en Friese componisten.

Arrangementen
Door de samenstelling van het ensemble uit twee harmonische en twee melodische instrumenten kan van uiteenlopend repertoire een bewerking worden gemaakt. Omdat de fluitist en hoboïst ook de verwante instrumenten zoals piccolo, altfluit, hobo d’amore en althobo bespelen, kan op aantrekkelijke wijze in klank worden gevarieerd en een divers kleurenpallet worden aangeboden. Tel dit op bij het gebruik van de verschillende sto©FoppeSchut _MG_1678BBkken van de marimbaspeler en de touchermogelijkheden van de pianist en er ontstaat een breed scala aan klankkleurmogelijkheden. Aldus kunnen werken van belangrijke componisten worden gearrangeerd en kan het “grote repertoire” worden uitgevoerd.

Compositieopdrachten
Het verstrekken van compositieopdrachten en het werken met hedendaagse componisten vormt een belangrijke uitdaging en horizonverbreding voor het ensemble. Meerdere componisten hebben zich laten inspireren door deze jonge musici en hebben op eigen initiatief werken voor hen geschreven. Ondanks haar korte bestaan heeft het ensemble zich daardoor geprofileerd in het uitvoeren van hedendaagse muziek. Bovendien blijkt dat jonge musici door kwaliteit en bezieling drempels kunnen verlagen en vooroordelen kunnen slechten. Dit is dan ook een van de speerpunten van het ensemble: het uitvoeren van hedendaags en zo mogelijk Nederlands repertoire.

Wisselende samenstelling
De vier musici hebben enige sporen verdiend in hun nog jonge carrière. Tijdens concerten van het ensemble zijn ze daarom eveneens in kleinere bezettingen of solistisch te horen waardoor het programma aantrekkelijker wordt en zij zich ook individueel kunnen profileren. De ensembleleden beschouwen de diversiteit van de beschikbare instrumenten als een meerwaarde t.o.v. de traditionele, kleine kamermuziekensembles zoals bijvoorbeeld het strijkkwartet, het pianotrio of het saxofoonkwartet.

Foto’s: ©Foppe Schut
www.coloriensemble.com